Aankoopgids dictafoon

Wat is een Dictafoon ?

Dictafoon

Een dictafoon is een apparaat dat geluiden kan opnemen en afspelen. Het wordt vaak gebruikt voor het vastleggen van interviews, vergaderingen, lezingen, memo's of muziek. Als u overweegt om een dictafoon te kopen, zijn er een aantal elementen waar u op moet letten. In deze gids geven we u een aankoopgids in vier alinea's over de belangrijkste kenmerken van een dictafoon en welk type dictafoon geschikt is voor welk gebruik.

Opnamekwaliteit

De eerste factor waar u op moet letten is de opnamekwaliteit. Dit hangt af van de microfoon, de opnameformaat en de opslagcapaciteit van de dictafoon. Een goede microfoon kan achtergrondgeluiden filteren en heldere stemmen opvangen. Een hoge opnameformaat zorgt voor een betere geluidskwaliteit, maar neemt ook meer ruimte in beslag. Een grote opslagcapaciteit stelt u in staat om meer uren aan audio op te slaan. U kunt kiezen tussen interne of externe opslag, zoals een SD-kaart of een USB-stick.

Gebruiksvriendelijkheid

De tweede factor waar u op moet letten is de gebruiksvriendelijkheid. Dit heeft te maken met het ontwerp, de bediening en de functies van de dictafoon. Een goed ontworpen dictafoon ligt comfortabel in de hand en heeft duidelijke knoppen en een overzichtelijk scherm. Een eenvoudige bediening maakt het makkelijk om de dictafoon aan en uit te zetten, te starten en te stoppen met opnemen, en de opnames af te spelen of te verwijderen. Een aantal handige functies zijn bijvoorbeeld een stemactivering, een timer, een indexmarkering en een ruisonderdrukking.

Batterijduur

De derde factor waar u op moet letten is de batterijduur. Dit bepaalt hoe lang u de dictafoon kunt gebruiken zonder hem op te laden of de batterijen te vervangen. Een lange batterijduur is vooral belangrijk als u vaak lange opnames maakt of als u geen toegang heeft tot een stopcontact of een computer. Sommige dictafoons hebben een ingebouwde oplaadbare batterij, terwijl andere werken op wegwerpbatterijen of beide opties bieden.

Waarvoor zal u een dictafoon gebruiken?

De vierde factor waar u op moet letten is het type dictafoon dat geschikt is voor uw gebruik. Er zijn verschillende soorten dictafoons die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Een analoge dictafoon werkt met cassettebandjes en heeft een lage geluidskwaliteit, maar is goedkoop en eenvoudig in gebruik. Een digitale dictafoon werkt met digitale bestanden en heeft een hoge geluidskwaliteit, maar is duurder en complexer in gebruik. Een smartphone-app werkt met uw mobiele telefoon en heeft een goede geluidskwaliteit, maar is afhankelijk van de batterijduur en de opslagruimte van uw telefoon.

We hopen dat deze aankoopgids u heeft geholpen om een betere keuze te maken voor uw dictafoon. U kunt meer informatie vinden over de verschillende modellen en merken van dictafoons op onze website of in onze winkel.

Merken

De belangrijkste fabrikanten van dictafoons zijn Olympus en Philips . Zij zijn nagenoeg wereldmarktleider. De kwaliteit van hun producten is gelijkaardig. Het volledige gamma van deze twee fabrikanten kan u op onze website terugvinden.

Accessoires

TranscriptieNaast een dictafoon zou het kunnen dat, afhankelijk van uw gebruik, u ook randapparatuur nodig heeft. Voor transcriptie bijvoorbeeld heeft u een headset en bedieningspedalen. Op die manier kan u de opname herbeluisteren met de microfoon, het audiobestand besturen met behulp van de pedalen en zo makkelijk de opname overzetten in tekst. Er bestaat ook software die automatisch een audiobestand kan overzetten naar tekst. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de software van Dragon . Dat type software kan u gebruiken met behulp van een USB microfoon of een klassieke dictafoon en in real time (of achteraf) de opname automatisch overzetten naar tekst. Andere nuttige accessoires zijn bijvoorbeeld een dasspeld microfoon. Dat is een klein microfoontje dat u aan uw shirt kan bevestigen zodat u uw opnameapparaat in uw zak kan laten zitten. Verder bestaat er ook apparatuur met meerdere microfoons om een volledige meeting met meerdere deelnemers te kunnen opnemen.